#11 Febrer Dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència

Banner dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la ciència

Perquè el món necessita ciència, i la ciència necessita dones. 

En desembre de 2015 l’Organització de les Nacions Unides – UNESCO, va establir un Dia Internacional anual per a reconéixer el rol tan important que desenvolupen les dones i les xiquetes en la ciència i la tecnologia.

En l’actualitat, les dones i xiquetes troben barreres de molts tipus, a vegades molt subtils, que dificulten la seva presència en la ciència. És per aquest motiu pel qual amb aquesta iniciativa es pretén aconseguir l’accés i la participació plena i equitativa en la ciència per a les dones i les xiquetes, amb l’objectiu final d’aconseguir la igualtat de gènere i l’empoderament de les dones i les xiquetes dintre del món de la ciència i la tecnologia. És fonamental que la seua participació s’enfortisca dintre d’aquest món, ja que desenvolupen un paper clau.

La bretxa de gènere en els sectors de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques (STEM) persisteix des de fa anys a tot el món. A pesar que la participació de les dones en les carreres de grau superior ha augmentat enormement, aquestes encara es troben insuficientment representades en aquests camps.

Amb l’objectiu d’aconseguir l’accés i la participació equilibrada en la ciència per a les dones i xiquetes, la igualtat de gènere i l’apoderament d’aquestes, en desembre de 2015 l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar l’ #𝟏𝟏𝐝𝐞𝐟𝐞𝐛𝐫𝐞𝐫 de cada any com el 𝐃𝐢𝐚 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐜𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐃𝐨𝐧𝐚 𝐢 𝐥𝐚 𝐗𝐢𝐪𝐮𝐞𝐭𝐚 𝐞𝐧 𝐥𝐚 𝐂𝐢è𝐧𝐜𝐢𝐚.

Així dintre de la celebració d’aquesta data, són nombroses les iniciatives que reivindiquen el paper de la dona i la xiqueta dintre del món de la ciència i la tecnologia. Enguany, des del CLJO ens hem volgut sumar a aquesta reivindicació i hem llançat la campanya #11Febrer Dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. – Perquè el món necessita ciència, i la ciència necessita dones. Amb aquesta campanya des del CLJO volem aportar el nostre granet de sorra per a visibilitzar la tasca que desenvolupen les dones en la ciència, com María Blasco, Fabiola Gianotti o Katie Bouman, així com diferents pel·lícules que reivindiquen i mostren el paper de la dona dintre de la ciència i la tecnologia, i que podeu consultar ací:

  • MADAME CURIE
    • Història i relació científica de Marie Sklodwska-Curie i el seu marit Pierre Curie, mentre investiguen el potencial dels elements radioactius.
  • AGORA
    • Hypatia lluita per salvar la saviesa del vell món a l’Egipte del segle IV.
  • FIGURAS OCULTAS
    • La història, fins ara desconeguda, de tres científiques (Dorothy Vaughan, Katherine Johnson i Mary Jackson) que van treballar per a la NASA.
  • LOS AERONAUTAS
    • En 1862, Amelia Wren i un científic obstinat organitzen una expedició amb globus aerostàtic arriban més alt del que ningú ho havia fet abans.
  • UNA CUESTIÓN DE GÉNERO
    • La jove advocada Ruth Bader Ginsburg va canviar la història de la igualtat de gènere quan va portar un cas de discriminació fins a la Cort Suprema.

Finalment, des del CLJO i amb l’ajuda de quatre científiques ontinyentines hem realitzat un vídeo per tal de donar resposta als dubtes que ens han traslladat alumnes dels diferents centres educatius d’Ontinyent a les quals els desperta curiositat la ciència i la tecnologia i volen conéixer de primera mà l’experiència personal de dones que desenvolupen la seua carrera professional dintre d’aquest món.


Deixa un comentari