APLEC COMARCAL A LA PEDRA BASSET

L’any 2019, amb motiu de la Diada del 25 d’Abril, des d’ACPV Vall d’Albaida es va impulsar un primer aplec comarcal a Otos al voltant de la Pedra de Basset. En el poble dels rellotges de sol, aquest monument solar situat en el jardí del Palau del Marqués de Sant Josep no marca les hores, sinó la data de la desfeta d’Almansa de l’any 1707. Una derrota que va suposar la pèrdua de les lleis i institucions pròpies de l’antic Regne de València i, amb això, l’autogovern i els drets i llibertats del poble valencià.

Joan Olivares, artífex de la Pedra de Basset, feu el parlament del primer aplec

En el primer aplec es van sumar un munt d’entitats i grups de cultura popular de la comarca. L’arribada de la pandèmia va evitar poder celebrar una nova edició l’any 2020 i, l’any passat, les restriccions sanitàries vigents només van permetre la realització d’una concentració de representants d’entitats. I allà que anàrem i tornàrem a posar la Pedra com a epicentre de les nostres reivindicacions.

Enguany recuperem la jornada festiva i ho fem la vespra del 25 d’Abril. El pròxim diumenge 24, a partir de les 18 hores, començarà una cercavila des del carrer Sant Roc, a l’entrada d’Otos. Abans, però, en aquesta nova edició donarem la benvinguda a la Flama del Canigó, que s’arreplegarà de la Casa Cuesa de Pep Botifarra, a Xàtiva, on està tot l’any. La intenció es portar-la al Palau d’Otos, on també es mantindrà viva molt a prop de la Pedra de Basset.

La cercavila cap al Palau comptarà amb una dansada popular. Hi haurà la participació del grup de danses Arrop i Talladetes de Benigànim, del grup de danses populars de Quatretonda i del grup de danses d’Ontinyent. I, com no podia ser d’altra manera, s’hi podran afegir tots aquells dansadors i dansadores que vulguen sumar-se a ballar al so dels tabals i les dolçaines de les colles la Morralla (l’Olleria) i el Regall (Ontinyent). A l’arribada a la Pedra de Basset hi haurà un parlament, per tal de fer memòria del 25 d’Abril i plantejar els nostres desitjos de futur per al País Valencià i la seua gent.

Per acabar la vesprada, tornarem a la plaça del Llaurador, on tancarem l’acte amb un concert de la jove cantant Maria Bertomeu (La Maria). Natural d’Oliva, darrerament ha impressionat tothom amb la seua magnífica veu cantant música d’arrel tradicional valenciana.

Us esperem el diumenge 24 d’abril a Otos per commemorar el 25 d’Abril i gaudir d’una vesprada de germanor comarcal i reivindicació.

L‘Aplec a la Pedra de Basset 2022 l’organitzen:

ACPV Vall d’Albaida
Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA)
Ajuntament d’Otos

Hi participen i hi donen suport:

Grup de danses Arrop i Talladetes (Benigànim)
Grup de danses de Quatretonda
Grup de danses d’Ontinyent
Colla de tabals i dolçaines la Morralla (l’Olleria)
Colla de tabals i dolçaines el Regall (Ontinyent)
Coordinadora de la Vall d’Albaida per la Defensa i Ús del Valencià
Muixeranga de la Vall d’Albaida
Memorial Democràtic Vall d’Albaida
Intersindical Valenciana
Comissions Obreres – Comarques Centrals
Coordinadora Ecologista de la Vall d’Albaida (CEVA)
Colla Ecologista l’Arrel (Ontinyent)
Col·lectiu de dones Malva (Albaida, Alfarrasí, Montaverner, Ontinyent…)
Cine Club Utiye (Ontinyent)
Ràdio Aktiva
Consell Local de la Joventut d’Ontinyent
Greixers (Castelló de Rugat)
Col·lectiu cultural el Ganxo (Benigànim)
Biblioteca Social el Rebrot Bord (Albaida)
Vilaweb OntinyentDeixa un comentari