Escrit guanyador de l’accĆØssit de la tercera categoria del setĆ© Concurs d’Escriptura CrĆtica Juvenil.

Falsos. Ćs un adjectiu que serveix com a resposta recurrent quan se li pregunta a la gent que descriga els mitjans de comunicació actuals. āNo són objectiusā. āEstan manipulatsā. āEns estan manipulant!ā. āAixò que conten són faules…ā. āOi, doncs jo he llegit una versió diferent en aquest altre mitjĆ ā. Qui tĆ© raó quan diverses notĆcies relaten el mateix esdeveniment però amb matisos diferents? A quĆØ es deuen aquests matisos? Ćs que potser certs detalls, i no pas altres, beneficien mĆ©s certs grups en comparació amb altres?
Aquestes són preguntes i afirmacions que he anat escoltant i preguntant-me jo mateixa amb el pas del temps. Ćs possible per a un mitjĆ de comunicació ser objectiu? Ćs mĆ©s, Ć©s possible ser objectiu en qualsevol cas si no sāha sigut testimoni de lāesdeveniment que sāestĆ contant? La resposta mĆ©s probable a aquesta pregunta Ć©s no. Fins i tot moltes vegades hi ha dues (o mĆ©s) versions dāun mateix succĆ©s! Aquesta resposta ens condueix a una realitat de la qual hem de ser conscients: la major part del que passa al món no ho hem descobert per nosaltres mateixos, sinó que ho coneixem a travĆ©s dels mitjans de comunicació. I això comporta una responsabilitat compartida.
Cada mitjĆ de comunicació tĆ© la seua pròpia interpretació dels fets, lligada als seus interessos o ideologies. La seua responsabilitat Ć©s ser fidels a la realitat sense ser controlats per aquests interessos i ideologies. Malgrat això, de vegades resulta difĆcil destriar on acaba la informació i on comenƧa la interpretació. I Ć©s acĆ on trobem la segona responsabilitat: la dels ciutadans.
Hui dia tenim accĆ©s a grans quantitats dāinformació, cosa que pot arribar a ser aclaparant i traspassar la barrera de la sobre informació. No obstant, com ja deia Hobbes, la informació Ć©s poder, i estĆ en les nostres mans com tractar-la. No ens hem de relaxar pel fet que lāaccĆ©s a la informació resulte tan directe; mĆ©s bĆ© al contrari. La nostra responsabilitat Ć©s la de ser crĆtics amb el que veiem i llegim, la de no ser incondicionals amb aquells mitjans afins a les nostres idees, la dāintentar trobar el punt dāinflexió entre informació i interpretació, la de no quedar-nos simplement amb allò que ens reconforta.
Ćs possible que el que ens arribe siguen ombres que projecten una mitja realitat que, tot i que no ser fictĆcia, no Ć©s la realitat mĆ©s vertadera. Però nosaltres no som presoners, ni tenen la mirada fixa i no poden moure el cap. La nostra mirada ens pot fer obrir els ulls i el nostre cap, ens pot ajudar a ser menys… absurds.
Mireia Cabanes estudiant del MĆ ster de LingüĆstica Aplicada en la Universitat de Birmingham