Projecte de Participació en els Centres Educatius d’Ontinyent.

Una de les sessions a l’I.E.S. l’Estació.

Des del Consell Local de la Joventut d’Ontinyent – CLJO, considerem clau conscienciar al jovent de la importància de la participació, entesa aquesta sempre des de les bases democràtiques i com a instrument que ens permet incidir en la definició del nostre entorn. En aquest sentit, un dels objectius del CLJO és impulsar des dels Centres Educatius el foment de la participació dins i fora d’aquests, facilitant també l’accés a l’experiència associativa entre la població més jove. És per açò l’any 2017, iniciarem el Projecte de foment de la participació en els centres educatius d’Ontinyent, projecte que continua en marxa.

L’objectiu principal del projecte és el foment de la participació mitjançant l’associacionisme, la dinamització de les iniciatives juvenils, així com la detecció de mancances per a poder desenvolupar propostes de millora. A més aposta per sensibilitzar al jovent d’una manera pràctica i vivencial: fomentant el diàleg, la reflexió, la seua pròpia introspecció i l’intercanvi d’idees per a la millora de la convivència. Té per finalitat treballar la curiositat des d’una perspectiva motivadora i propera sobre l’associacionisme juvenil i estudiantil, oferint-los el suport del CLJO en qüestions d’orientació i assessorament, perquè puguen treballar en xarxa amb joves d’altres instituts, així com dins dels seus propis centres.

Sessió al Col·legi La Concepció

Al llarg d’aquest curs educatiu 2021/2022 s’està treballant amb la joventut dels diferents centres educatius que han estat interessats en el nostre projecte. La participació, l’associacionisme juvenil i la sensibilització en discursos d’odi han sigut els temes a treballar. En el cas de l’adolescència i la joventut, l’àmbit educatiu és un dels principals escenaris per iniciar-se en l’acció col·lectiva, per aquest motiu les persones a les quals va destinat aquest recurs són el jovent de primer i segon cicle d’ESO i de batxillerat dels centres educatius d’Ontinyent, és a dir, majoritàriament joves entre 12 i 18 anys.

Per a facilitar el desenvolupament i la implementació d’aquest projecte, el 2021 es va redactar la Guia de participació del CLJO, en la qual hi ha un recull del projecte, aspectes bàsics de participació i associacionisme, així com un recull d’activitats i dinàmiques per a posar en pràctica i que el jovent es puga familiaritzar en aquests conceptes i adquirir així, les ferramentes necessàries per a poder ser subjectes participatius en el procés de canvi del seu voltant. Podeu consultar aquesta guia ací.