VUITÉ CONCURS D’ESCRIPTURA CRÍTICA JUVENIL

Aquest tindrà lloc del quinze de març de 2021 al quinze de maig de 2021.

Què és el Concurs d’Escriptura Crítica Juvenil?

Aquest concurs recolza una de les principals línies d’acció del CLJO, la participació juvenil a Ontinyent. Amb aquesta iniciativa es pretén fomentar la participació del jovent ontinyentí i de voltants, en aspectes d’actualitat o d’inquietud per al jovent, donant-los una plataforma i un altaveu perquè les seues veus siguen escoltades i es tinguen en compte. Aquest és el vuité any consecutiu que celebrem aquest concurs i el primer que es realitza amb l’associació Comerç In, per tal de fomentar el comerç de proximitat.

Qui pot participar?

En aquest poden participar joves d’entre 15 i 30 anys, dividint-se en les següents categories:

1a CATEGORIA: Alumnat de tercer i quart d’ESO mitjançant el professorat de valencià del seu centre educatiu.

2a CATEGORIA: Alumnat de Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà – CFGM, mitjançant el professorat de valencià del seu centre educatiu.

3a CATEGORIA: Joves d’entre divuit i trenta anys. Per poder participar cal que ens envieu al CLJO els vostres escrits. Per a tal fi, des del CLJO hem habilitat el formulari que trobareu més avall per poder adjuntar-nos els vostres escrits.

Quines són les temàtiques de cada categoria?

1a CATEGORIA

Temàtica: La dona i la xiqueta en el món de la ciència i la tecnologia. S’està aconseguint trencar amb les diferències de gènere?

El 22 de desembre de 2015 l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura – UNESCO, va establir l’11 de febrer per reconéixer el rol tan important que desenvolupen les dones i les xiquetes en la ciència i la tecnologia. Com s’ha demostrat al llarg del darrer any, la ciència i la investigació són fonamentals per al desenvolupament sostenible, tot i això les dones segueixen trobant-se amb obstacles per desenvolupar la seua carrera dintre del món de la ciència i la tecnologia, sent actualment tan sols el 30% d’investigadores al món dones. Des del CLJO hem realitzat aquest any una campanya al voltant d’aquest dia per a donar a conéixer dones ontinyentines que desenvolupen els seus estudis i carreres professionals dintre del món de la ciència i la tecnologia. Però realment s’està aconseguint trencar aquesta diferència de gènere dintre del món de la ciència i la tecnologia? Quant ens queda per recórrer per aconseguir aquesta plena igualtat? Estem fent els suficients esforços per a aconseguir-la? Què en penseu?

2ª CATEGORIA

Temàtica: Som el jovent el responsable de gran part dels contagis per COVID-19? Quin paper estem tenint nosaltres al llarg d’aquesta pandèmia?

Des del desconfinament el focus mediàtic ha ficat el seu objectiu en el jovent, “Las imprudencias de los jóvenes pasan factura.” (20minutos, 07/2020), “Adolescentes y adultos jóvenes lideran los contagiós en Catalunya.” (LaVanguardia, 10/2020), “Jóvenes de secundaria y universtiarios transmisores de la segunda ola.” (NIUS, 10/2020). Aquests tan sols són alguns dels titulars que hem pogut trobar des del desconfinament del passat juny del 2020, però realment és així? Som el jovent el responsable de gran part dels rebrots? Estem actuant correctament davant d’aquesta pandèmia? S’estan escoltant les nostres necessitats al llarg de tota la pandèmia? No podem negar que hi ha actituds reprovables i que no s’haurien d’haver produït, però s’ha d’estigmatitzar a tot un col·lectiu per les activitats d’uns i unes quantes? Què en penseu?

3ª CATEGORIA

Temàtica: COVID-19, com ha agreujat les diferents problemàtiques que arrossegava el jovent (emancipació, treball, economia, etc.) ?

                Sens dubte la pandèmia ocasionada per la COVID-19 ha suposat un fort colp a totes i cadascuna de nosaltres quant a les nostres perspectives de futur i l’evolució del propi dia a dia. Ja fa un any, que convivim amb aquest virus i les restriccions no sols afecten la nostra vida social sinó també laboral i estudiantil. Quantes i quants ens hem vist amb les pràctiques dels nostres estudis ajornades o suspeses? Quantes i quants hem hagut de patir per la nostra salut en haver de fer un examen al costat de més de 80 alumnes en la mateixa aula? Quantes i quants hem hagut de renunciar a la nostra independència i tornar a casa dels pares perquè ja no tenim feina? Moltes d’aquestes problemàtiques les anàvem arrossegant ja d’abans, però, s’han vist agreujades arran de la pandèmia? S’estan ficant els mitjans i recursos necessaris per a poder pal·liar-les? Quines perspectives de futur podem tindre el jovent?

Quines són les bases d’aquest concurs?

· Extensió: mínim 300 paraules i màxim 500

· Tipografia, es pot entregar en Calibri, Arial o Verdana, mida d’11 o 12, i un interlineat d’1,5.

· Format de presentació: tant Word com PDF. Totes dues són acceptades.

· Aspectes que es valoraran: Ús correcte de la llengua, originalitat, grau de coherència, maduresa de la crítica i cenyir-se a la temàtica de la categoria en la qual es participa.

· Lliurament d’articles: del 15 de març de 2021 al 15 de maig de 2021.

Com puc participar?

Com hem esmentat anteriorment, els encarregats d’efectuar l’entrega de la primera i segona categoria són els centres educatius. A causa de l’actual situació sanitària el Consell Local de la Joventut d’Ontinyent – CLJO, ha habilitat aquest formulari per pujar els vostres escrits.

LLIURAMENT DELS PREMIS: el 9 de juny de 2021 es donaran a conéixer els i les guanyadores i el 12 de juny es realitzarà l’entrega dels premis.